UX en UI Design

Wat is een UX Designer?

Een UX designer is iemand die de gebruiksvriendelijkheid constant verbetert. Als je bijvoorbeeld een website of platform hebt waarbij er bepaalde acties uitgevoerd dienen te worden, dan is het van belang dat de bezoeker hier snel en makkelijk doorheen kan. Een bezoeker beslist namelijk al binnen een paar seconden of hij/zij blijft op jouw website of platform.

Maar waar is een UX Designer dan mee bezig?

Onderzoeken 
Om te beginnen is het belangrijk dat je als UX Designer goed onderzoek doet. Wat drijft de klant precies om naar jouw website te gaan. Het is hierin belangrijk om zelf de kernwaardes duidelijk te hebben van jouw product of dienst en een beeld te hebben van hoe de customer journey eruit ziet.

Persona en mogelijk scenario

Een persona is een fictief persoon die je opstelt. Het doel hiervan is om een persoon te schetsen die het dichtst bij de ideale doelgroep komt. Dit maakt het makkelijker om jouw website en marketing op te sturen en vorm te geven. 

Informatiestructuur

De website structuur is erg belangrijk. Er dient een logische flow te zitten in de gehele website en het moet een kloppend geheel zijn. Zo maak je het geheel gebruiksvriendelijk voor de gebruiker maar ook voor de zoekmachines. 

Prototypen

De website wordt in verschillende fasen opgeleverd. Zo krijg je niet aan het eind een website die je totaal niet ziet zitten. Door dit in fases te doen kunnen we op tijd aanpassingen doorvoeren. Dit wordt vaak gedaan in special software, waaronder Adobe XD. Hiermee krijgt de klant een goed beeld van wat er verwacht kan worden en kan deze als in de meeste UX Design software uitgetest worden.

Testen en online

Nadat de prototype is opgeleverd zal de UX Designer dit doorgeven aan de webdeveloper. Aan de hand van het prototypen wordt de website ontwikkeld. Door het proces in fases op te leveren wordt ook bespaard op ontwikkelingskosten. Het kost namelijk minder tijd om kleine aanpassingen tussentijds door te voeren.

Wat is een UI Designer?

De UI Designer zorgt voor de beste interface. Een interface kan bijvoorbeeld een website, app of een online klantensysteem zijn. Deze platformen dienen goed te werken en gebruiksvriendelijk te zijn.

Maar waar is een UI Designer dan mee bezig?

De UI designer en UX designer werken veel samen. De rollen lijken op elkaar maar zijn toch verschillend. Hieronder een aantal punten voorbeelden.

Workflows opstellen

Om de effectiviteit van bepaalde belangrijke aanpassingen te meten worden workflows en stroomschema’s gebruikt. De UI designer is de gene die de aanpassingen hiervoor doorvoert. 

Prototypen

De prototypen die door de UX designer worden gebruikt worden ook door de UI designers gebruikt. Het testontwerp wordt getest en aangepast in de testomgeving. De klant kan in de testomgeving inloggen en meekijken om eventuele aanpassingen te spotten en door te geven. 

Testen

Doorlopend testen tijdens de prototype fase is erg belangrijk. Zo weet iedereen met tussenstappen hoe het product werkt en kan worden getoetst of dit overeenkomt met de wensen en eisen van de klant. Zodra dit is goedgekeurd, wordt de prototype door de UI Designer  doorgezet naar de webdeveloper of webapplicatiebouwer zodat het product gemaakt kan worden.

Meedenken en meedoen

Na oplevering is het nog niet afgelopen. Dan begint het aanpassen en tweaken van de website of platform. De data en manier waarop de interactie van de bezoekers op jouw website of platform plaatsvindt, helpt de UI Designer het concept door ontwikkelen. Bijvoorbeeld aan het eventueel uitbreiden van het systeem, aan het implementeren of koppelen van systemen aan elkaar en visuele onderdelen eraan toevoegen zodat dit aansluit aan de wensen en eisen van de klant. Dit kan een toevoegde waarde hebben om het gebruiksgemak verder te vergroten.

×